EMDR, een effectieve therapie bij trauma

Betekenis

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Letterlijk betekent dit d.m.v. oogbeweging minder gevoelig worden en opnieuw verwerken.

Trauma en klachten

Als je iets schokkends of ingrijpends hebt meegemaakt en dit heeft nog veel invloed op je dagelijks functioneren, is er sprake van een trauma. Denk hierbij aan gebeurtenissen als een overval, verkrachting, verwaarlozing, verkeersongeval, (seksueel) misbruik, brand of verlies van een dierbare.

Van een trauma kun je last hebben in de vorm van somberheid, huilbuien, prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen, concentratieproblemen, angsten, slapeloosheid en/of nare herinneringen/dromen. Heel vaak gaan trauma’s gepaard met lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, darmproblemen, spierspanningen enz.

Werking

Met EMDR verwerk je de herinneringen aan de traumatische gebeurtenis zodat de psychische en lichamelijke klachten verminderen of verdwijnen. Dit gebeurt door het met de ogen volgen van de handbewegingen van de EMDR-therapeut. Er wordt ook gebruik gemaakt van audio-stimulatie waarbij je via een koptelefoon afwisselend klikjes in je linker- en rechteroor hoort. Hiermee wordt het informatieverwerkingsproces in je brein gestimuleerd.

Hoewel EMDR zeer effectief blijkt is nog niet duidelijk hoe het precies werkt. Een mogelijke verklaring is dat afleidende stimuli (volgen vingers therapeut en luisteren naar klikjes) leidt tot een vermindering van helderheid en emotionaliteit van de opgeslagen ervaring in het geheugen. Die ervaring kan zich op heel veel manieren in het brein bevinden. Het kunnen bijvoorbeeld beelden, gevoelens, gedachten, geuren enz. zijn of een combinatie daarvan.

 

In de praktijk

Tom* (25 jaar, verkoper medische apparatuur) heeft vorig jaar een auto-ongeluk gehad in een tunnel. Hij is na een intensief revalidatietraject nagenoeg hersteld van zijn letsel. Hij staat op het punt om te reïntegreren op zijn werk en bemerkt al langer een enorme angst om in de auto te stappen. Kleine stukjes in zijn woonplaats lukt hem wel maar de grote weg durft hij niet op. Hij baalt hier ontzettend van want zonder zijn auto kan hij zijn werk niet uitvoeren.

Het zit hem al langer dwars dat zijn vriendin hem overal heen moet brengen. Hij voelt zich afhankelijk en tot last. Daarbij is hij bang zijn werk kwijt te raken. Hij heeft enkele keren een paniekaanval gehad in de auto terwijl hij op weg was naar de supermarkt. Hij vreest ook het einde van leuke vakanties met de camper en heeft het gevoel zwak te zijn. Tom heeft vaak nachtmerries van het ongeval en thuis vinden ze dat hij een kort lontje heeft.

Na de intake starten we met EMDR-sessies. De eerste sessie bestaat uit het ophalen van de nare herinneringen aan het ongeval inclusief de beelden, geluiden, gevoelens en andere ervaringen. Daarna wordt het verwerkingsproces gestart. Na een korte verheviging van slaapklachten voelt Tom zich merkbaar minder gespannen. Na vier sessies lijkt de emotionele lading bij het ongeval gezakt en voelt Tom zich voldoende ontspannen om in zijn auto te stappen. Er volgen twee sessies in de auto met medewerking van een rij-instructeur. Tom zijn vertrouwen groeit als hij merkt geen angst te ervaren op de snelweg. Intussen rijdt hij weer zelfstandig rond en is aan het werk gegaan. Hij geeft aan het gevoel te hebben zijn vrijheid terug te hebben gekregen.

 

*naam en gegevens zijn gefingeerd zodat deze niet te herleiden zijn tot een persoon