EMDR therapie in Rotterdam

Voor jezelf of voor een dierbare op zoek naar EMDR therapie in Rotterdam? EMDR is een bewezen therapievorm voor mensen die een traumatische ervaring hebben beleefd. Mocht je kortgeleden of in het verleden iets heftigs hebben meegemaakt, dit kan bijvoorbeeld zijn dat je getuige bent geweest van een heftig verkeersongeval of geweldsmisdrijf. Maar ook andere traumatische ervaringen, zoals seksueel misbruik of jeugdtrauma’s die boven komen drijven. Bij deze ingrijpende levensgebeurtenissen is specialistische hulp nodig. Je kan vastlopen in het verwerkingsproces en dat zorgt ervoor dat je je anders voelt en gedraagt. EMDR therapie is dan de juiste behandeling.

Ik bied graag mijn hulp: mijn naam is Machteld van der Heul en ik ben als EMDR-therapeut en traumapsycholoog in Rotterdam gespecialiseerd in het behandelen van diverse psychische klachten. Het uitgangspunt bij mijn handelingen is dat ik jou als cliënt centraal stel en niet jouw klacht. Met intensieve gesprekken en praktische oefeningen werken we eraan dat je snel weer vooruit komt in je leven.

Wat is EMDR therapie?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen. EMDR is ontwikkeld door Francine Shapiro in het jaar 1989. Door middel van bilaterale stimulatie richt de therapie zich op het herverwerken van traumatische herinneringen. Het idee achter EMDR is dat traumatische ervaringen onverwerkt blijven en opgeslagen worden in het geheugen op een manier die emotionele en psychologische problemen veroorzaakt.

Door de bilaterale stimulatie kan de persoon nieuwe, positievere associaties en betekenissen aan het traumatische geheugen koppelen, waardoor de emotionele lading ervan vermindert. EMDR wordt vaak gecombineerd met andere therapieën en vereist een getrainde EMDR-therapeut voor een effectieve behandeling.

Hoe werkt EMDR therapie?

EMDR is een therapie voor traumaverwerking. Tijdens de therapie wordt jou gevraagd aan het traumatische incident te denken. In eerste instantie gebeurt dit om meer informatie over de traumatische ervaring te verzamelen. Daarna begint het verwerkingsproces. De therapeut vraagt je om de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen, maar nu in combinatie met een afleidende stimulus. De bilaterale stimulatie genaamd. De aandacht wordt meestal gericht op de hand, die ongeveer 30 centimeter voor het gezicht heen en weer zal bewegen. Een andere methode maakt gebruik van een koptelefoon waarbij geluiden afwisselend rechts en links worden aangeboden.

Na elke set is er een rustmoment en vraagt de therapeut wat er in gedachten opkomt. Over het algemeen brengt de EMDR-procedure een stroom van gedachten en beelden op gang, soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak treedt er verandering op. Na elke set oogbewegingen wordt jou gevraagd je te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

Psychotherapie nabij Rotterdam met therapeut Machteld van der HeulErvaren EMDR therapeut in Rotterdam

Als EMDR therapeut in Rotterdam is het mijn passie om samen te werken met mensen, zodat zij groei en acceptatie van hun persoonlijkheid ervaren. Dus ook bij traumaverwerking met EMDR therapie in Rotterdam en omgeving.

Vraag je je af hoe ik te werk ga? Jouw welzijn staat centraal in het gehele proces. Samen onderzoeken we de belemmeringen die je ervaart. Tijdens de traumatherapie in Rotterdam werken we aan specifieke doelen die zijn opgesteld in een zorgvuldig behandelplan. Hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat je beter met je klachten kunt omgaan, en zelfs dat de klachten volledig verdwijnen. Heb je vragen over mijn aanpak? Laat je telefoonnummer achter en ik zal zo snel mogelijk contact met je opnemen!

Waarom EMDR therapie in Rotterdam bij Therapie van der Heul?

Ik bied EMDR therapie aan voor iedereen die in de omgeving van Rotterdam, Vlaardingen en Schiedam woont. Mijn krachten bij de ondersteuning liggen op diverse punten:

  • Bij mij ben je het beginpunt, de route en de bestemming van het proces;
  • Geen wachtlijsten, voor zowel de intake als de behandeling;
  • Zeer persoonlijke benadering door kleinschaligheid;
  • Vanzelfsprekend mag je rekenen op volledige bescherming van je privacy;
  • We werken alleen aan klachten die nu spelen en graven niet onnodig in het verleden;
  • Vijf tot vijftien sessies zijn doorgaans voldoende.

Naast traumatherapie in Rotterdam kun je bij Therapie van der Heul ook terecht voor psychotherapie, relatietherapie en slachtofferhulp.

Neem contact op voor meer informatie

Heb je een traumatische gebeurtenis meegemaakt en ervaar je soms herbelevingen? Dan heb je de gebeurtenis nog niet verwerkt, EMDR therapie kan dan helpen. Neem contact met mij op voor traumaverwerking in Rotterdam. Dan help ik je met de verwerking. Voor vragen kun je me telefonisch bereiken via 06 – 450 79 390, of stuur een bericht via het contactformulier of per e-mail.

 

Wat is EMDR-therapie en hoe werkt het?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapeutische aanpak die gericht is op het verwerken van traumatische ervaringen door middel van oogbewegingen, geluiden of aanrakingen. Het helpt de hersenen om op een natuurlijke manier de emotionele lading van traumatische herinneringen te verwerken.

Voor wie is EMDR-therapie geschikt?

EMDR-therapie is geschikt voor mensen die last hebben van traumatische ervaringen, zoals bijvoorbeeld een ongeluk, geweld, misbruik, of andere ingrijpende gebeurtenissen. Het kan ook effectief zijn bij het verwerken van angststoornissen, fobieën, depressie en andere psychische problemen die voortkomen uit trauma.

Wat kan ik verwachten tijdens een EMDR-sessie in Rotterdam?

Tijdens een EMDR-sessie in Rotterdam zal de therapeut samen met jou werken aan het identificeren van de traumatische herinneringen die je wilt verwerken. Vervolgens zal je worden gevraagd om de herinnering op te roepen terwijl je je richt op afleidende stimuli, zoals oogbewegingen of geluiden. De therapeut begeleidt je gedurende dit proces om de emotionele lading van de herinnering te verminderen.

Hoe lang duurt een EMDR-behandeling en hoeveel sessies zijn er nodig?

De duur van een EMDR-behandeling kan variëren afhankelijk van de ernst van de traumatische ervaring(en) en individuele behoeften. Sommige mensen ervaren al na enkele sessies verbetering, terwijl anderen meer sessies nodig hebben. Gemiddeld zijn er tussen de 1 en 12 sessies nodig om de gewenste resultaten te bereiken. De therapeut zal samen met jou een behandelplan opstellen dat past bij jouw specifieke situatie.